Exnárka v RTVS

Naša „Exnárka“ sa objavila v hlavných správach RTVS! V reportáži, kde sa riešil nedostatok elektrotechnikov v automobilkách, reportérka televízie oslovila aj našu školu na danú tému. Touto cestou si dovoľujeme pripomenúť, že od septembra 2024 otvárame tento nový, toľko žiadaný odbor na pracovnom trhu: Mechanik elektrotechnik.

https://spravy.rtvs.sk/2024/03/automobilkam-chybaju-elektrotechnici-mozu-za-to-vyssie-naroky-a-nizke-platy-tvrdia-odbornici/

KOŽaZdravia s III.MPS+MA a III.MPS+ML – kurz prvej pomoci

Tento týždeň od 13.5. do 17.5. prebieha KOŽaZdravia pre našich tretiakov v študijných odboroch. Dnes sa, spolu s učiteľmi telocviku, zúčastnili kurzu prvej pomoci a streľby na strelnici. Ako môžete vidieť z fotiek, bola pri tom veľká zábava:)

Vedenie školy

 

 

Medzinárodný veľtrh IDEB Defence&Security v Inchebe

Ťažká technika vrátane pásových, obrnených a robotických vozidiel, ale aj komunikačné, monitorovacie a anténne systémy, vzdušné aj pozemné drony, zbrane, delostrelecká a tanková munícia a množstvo ďalších technológií vrátane výstroja pre ozbrojené, hasičské a záchranné zložky – to všetko bolo od 14. do 16. mája súčasťou medzinárodného veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB Defence&Security, ktorý patrí k najvýznamnejším podujatiam v oblasti obrany a bezpečnosti v stredoeurópskom regióne.11. ročník predstavi produkty a služby pre obranu a bezpečnosť od viac ako 100 vystavovateľov zo Slovenska a ďalších 11 krajín (Bulharsko, Česko, Dánsko, Južná Kórea, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Spojené štáty americké, Švédsko, Taliansko, Veľká Británia).

Naši žiaci sa s učiteľmi sa zúčastnili 2 dní tohto veľtrhu a prostredníctvom fotiek, ktoré nám poslali, si môžete aj vy vychutnať atmosféru, ktorá tam vládla.

Vedenie školy

 

 

9. máj – deň Európy

DEŇ EURÓPY 2024 v Bratislave

Bratislava si vo štvrtok, dňa 9.5.2024 pripomenula Deň Európy, teda symbolické narodeniny Európskej únie. Pre obyvateľov i návštevníkov hlavného mesta bol pri tejto príležitosti pripravený program v Starej tržnici na Námestí Nežnej revolúcie. Jeho súčasťou sú workshopy, kvízy, hry či súťaže, ale aj informačné stánky členských krajín EÚ. Program je tiež zameraný na blížiace sa júnové voľby do Európskeho parlamentu.

Dňom Európy si podľa vedúceho Kancelárie EP na Slovensku Roberta Sermeka obyvatelia zároveň pripomínajú Schumanovu deklaráciu. Odštartovala modernú európsku integráciu a viedla k vytvoreniu súčasnej EÚ ako mierového a demokratického projektu. Tohtoročné oslavy Dňa Európy sú podľa neho výnimočné aj tým, že sa odohrávajú v čase, keď si pripomíname 20. výročie vstupu Slovenska do EÚ.

Z našej školy sa na podujatia zúčastnili tri triedy I.MPS+MA, I.MPS+ML a III. MPS + MA s p. učiteľkami: Ing. Števove, Mgr. Nagyová a Ing. Dobošová. Program bol naozaj bohatý a zmysluplný, zástupcovia krajín EÚ v jednotlivých stánkoch pripripravili pre návštevníkov množstvo kvízov s možnosťou vecných odmien a to i v prípade nie vždy správne zodpovedaných otázok. Naši študenti sa aktívne zapojili do množstva kvízov, či už digitálnou formou, alebo v podobe vyplnenia písomného formulára v slovenskom, ale i anglickom jazyku.

Počas podujatia sa študenti dozvedeli, prečo je dôležité voliť v európskych voľbách (8. 6.). Rovnako tak, čo znamená jednotný európsky trh, čo je Erasmus+, čo robí Európsky orgán práce (ELA) či Európa pre klímu. Študenti si mohli zasúťažiť a dozedieť sa správnu odpoveď na otázku, čo je finančná a digitálna gramotnosť, alebo ako sa šetrí energia. Tí akčnejší sa mohli pridať v rámci kultúrneho programu na školu street tanca organizovanou Lacim Strajkom a jeho tančnou skupinou. Podujatie ukončil popoludňajších hodiných koncert Zuzany Smatanovej.

Organizátorom Dňa Európy v Bratislave je Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s Európskym orgánom práce a Európskou investičnou bankou..

Pôvodnými zakladajúcimi členmi EÚ boli Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Luxembursko a Holandsko. Prvé rozšírenie nastalo v roku 1973. Slovensko vstúpilo do EÚ v roku 2004. Zatiaľ posledné rozšírenie únie bolo v roku 2013, keď sa stalo členom Chorvátsko. V súčasnosti tvorí EÚ 27 krajín.

Vedenie školy

 

 

Praktická maturita na exnárke

V dňoch 24. až 26. 4. sa uskutočnili na našej škole praktické maturity pre študijné odbory: pracovník marketingu, mechanik lietadiel, mechanik počítačových sietí, a nadstavbové odbory: stavbár a podnikanie v remeslách a službách.

Všetci naši žiaci úspešne zmaturovali z praktickej časti, k čomu im srdečne gratulujeme a učiteľom ďakujeme za skvelú prípravu žiakov na skúšky!

Vedenie školy

 

ALMA MATER 2024

Ministerstvo školstva pripravilo v mesiacoch február, marec a apríl unikátny projekt mini-veľtrhov vysokých škôl. Projekt ALMA MATER 2024 – miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu vytvára priestor na prepojenie maturantov (tohto aj budúcoročných) so slovenskými vysokými školami. Týmto sa MŠ snaží prispieť k zníženiu odlivu mozgov zo Slovenska, zvýšiť povedomie o slovenských vysokých školách a taktiež predstaviť štipendijnú schému Študuj doma, Slovensko ťa odmení. Budúcoroční prváci budú môcť získať 9000 € (v niektorých prípadoch až 16 500 €). Celá akcia sa uskutočnila v Refinery Gallery dňa 24.4. Fotky z akcie si pozrite nižšie.

Vedenie školy